Valp og hund, Ulviksbakke er en hjemmeside for deg som drømmer om hund og for deg som har hund.
Hjemmesiden er i starfasen og ikke ferdig.
Allerede for tyve år siden, før Ulvik og Bakke var tenkt som felles etternavn, hadde vi lyst å bli oppdrettere på hund en dag i fremtiden. Det var mange visjoner på bordet, men lite visste vi da, både om at våre veier skulle forenes og at oppdrett av hund ble mye lenger frem i tid enn tanken var den gang.
Erik Ulvik er veterinær utdannet fra England og han er og har alltid vært engasjert, svært engasjert, i hund. Han fikk sin første egne hund (Airdale Terrier) da han var femten. Det var konfirmasjonsønsket etter han hadde passet naboens Flat Coat i flere år. Siden ble det mer Airdale Terrier og mer Flat Coat da jeg kom. Nå er det Cockerpoo som har inntatt hjemmet med hjertesmelting på høyt plan og ikke minst imponering i forhold til arbeids og samarbeidslyst!
mer info om Erik
Catherine Bakke Ulvik er utdannet idrettslærer fra Høgskolen i Telemark og har også vært svært opptatt av hund siden barndom. Jeg passet også naboens hund, en Labrador som ikke passerte politiskolens test, i flere år. Dessverre fikk jeg ingen hund til konfirmasjonen og måtte vente til jeg hadde flyttet hjemmefra før jeg kjøpte min egen Flat Coat. Heldigvis hadde jeg kjæreste med jakthunder som jeg fikk låne med meg når jeg skulle studere og dermed fikk jeg jobbe med jakt og hund gjennom hele studietiden (Engelsk setter, halvamerikansk Setter og Gordon setter).
Jeg har også div kurs innen rehabilitering, laserterapi, anestesi, massasje på hund.
I tillegg utdanner jeg meg til adfersinstruktør og holder valpekurs og veiledningskurs for hundeeiere.
Det er ikke enkelt og skal ikke være enkelt å bli oppdretter på hund. Dette gjelder både rase og blanding. Det skal likevel sies at vi opplever at å oppdrette blandingshund er vanskeligere enn rase. Det krever mer kunnskap fordi man må holde orden på flere ting. Foreldrene er ikke fra samme rase og man får da flere faktorer å passe på i stamtavlen. Man må også stille strengere krav til dokumentasjon fordi rasemiljøet er skeptisk og måler med argusøyne alle forhold i oppdrettet. Vi velger nå å prøve blandingsoppdrett av mange årsaker;
Cockerpoo er i vårt tilfelle blanding av engelsk Cockerspaniel og mellompuddel. Denne blandingen er ikke ny på verdensbasis og i England er Cockerpoo-klubben meget stor og aktiv. Der har denne blandingn eksistert siden
Etter nøye overveielser har vi nå valgt å forsøke ett oppdrett av Cockerpoo. Oppdrett av blanding er ett vanskelig område og vi har brukt mye tid på å bestemme oss for om vi ville prøve dette. Tidligere var planen å oppdrette på vår Flatcoated Retriever, men de senere år har vi opplevd at stadig flere kunder spør oss om hvilken hund vi vil anbefale av de små rasene fordi mange av praktiske årsaker behøver en liten hund og vi begynte da jakten på en liten, sunn og gemyttlig hund.
Dette er var ikke en enkel jobb og vi bestemte oss, etter mye lesing på engelske hundesider, for å lete etter en Cockerpoo. Det at vi hadde en liten jente på tre med allergi, var også med å påvirke valget.
Vi letet i to år før vi endelig fant ett oppdrett på Hønefoss som gikk gjennom "nåløyet" vårt.
Valget ble Miwok Hundeservice og vår kjære Njira, som viste seg å være ett meget godt valg!
Njiras mor er en flott Engelsk Cocker spaniel
Dette spørsmålet får vi selvsagt ofte , både siden hunden fremdeles er nokså sjeklden i Norge, men og fordi "alle" trodde at nettopp VI ville velge en rasehund. Det er flere oppdrettere som går fast på vår klinikk og som gjerne hadde synes det var trivelig hvis vi valgte å være ett forbilde for akkurat "deres" rase. Dette er selvsag trivelig og vi synes alltid valpene som kommer inn til oss, uavhengig av noene rase, er helt "til å spise opp" fordi de er SÅ nydelige. Det er ikke sjelden jeg erklærer at "jeg bare MÅ ha en sånn", men så blir de store en dag og da er jeg likevel glad for at ikke jeg lot følelsene løpe fullstendig avgårde. Dermed forstår også vi hvor vanskelig det kan være å gå sin vei uten valp, hvis man føler at dette ikke ble helt riktig og angsten kommer når man faktisk skal ta med seg en valp hjem.
Det er nå man skal ha hodet på rett plass for å velge rett hund for nettopp deg og din familie. Det er nå man skal vite om oppdretter faktisk kan holde det de lover. Dette er ikke lett.
Vi har prøvd dette på begge sider av bordet og jeg føler at vi har funnet en god måte og en god hund, slik at vi skal kunne stå for de valgene vi nå gjør.
Når vi skulle finne hund denne gangen var kriterielisten lang og den bestod i andre krav enn før vi fikk barna. Denne gangen hadde vi også ti års erfaing fra arbeid på klinikk og dermed ett annet syn på mye når det kommer til hundens helse og genetikk. Her vil vår liste kanskje sprike i forhold til manges liste, men akkurat derfor ønsker vi å bli oppdretter. Vi ønsker å gjøre den jobben for deg, slik at du skal unngå, så langt det er mulig med levende individer, å havne i sykdomsmarerittet med din hund.
For oss handler det om å finne individer som er friske fysisk og genetisk. Dermed må man gå på tvers av rasene for å finne ett stort nok utvalg av friske individer. Skal man unngå innavl og bruk av individer som under tvil er friske, må man ha tilgang på flere hunder. Da kan man lete over ett større spekter og være kresen på hvilke hunder vi bruker.
Så igjen; hvorfor akkurat Cockapoo? Det er fordi vi ser på apporterende hunder som ett godt basisgrunnlag for å skape familiehunder som holder seg i nærhet av flokken og som er mer opptatt av å hente bytte enn å skaffe bytte. Direkte overført tenker vi da at en del problemer knyttet til bjeffing, vokting, soneforsvar, gjeting, kamp osv er luket ut til en viss grad. Dette er hunder som er avlet for å hente byttet til sin eier. Dette er selvsagt forenklet fortalt.
Deretter tenker vi at det er praktisk for oss å ha en hund med røytefri pels, både fordi mor har tatt sin del av støvsuging etter hund i årene som har gått, men også fordi vi har allergisk barn som ikke reagerer på hunder med den type pels.
Så var vi opptatt av at hunden skulle ha en praktisk størrelse. For oss betyr det at den må kunne gå i fjellet på vanlig vis og ikke være hemmet av størrelse, at den skulle kunne holdes i bånd av barna og at vi skulle få plass til buret i bilen sammen med tre barn og bagasje uten å måtte kjøpe diger bil.
Mest av allt og egentlig det jeg skulle ønsket meg å skrive øverst, men ikke gjør det for å ikke provsere noen, ønsket vi å finne en hund av liten størrelse som var anatomisk og fysisk frisk. Her skal man trø varsomt for ikke å såre mange oppdrettere av små rasehunder, men vi ser til daglig problemene som er relatert til de små rasene. Det er en vanskelig debatt og meningen med denne hjemmesiden er ikke å ta den debatten. Jeg kommer til å legge inn lenker knyttet til problemet og så kan dere lese selv og bygge deg opp din egen mening og kompetanse hvis interessen er til stede. For oss som jobber med hund og helse er dette viktig og nødvendig tema, selv om det er vanskelig. Det er også viktig for oss å tørre å fokusere på rasehundens helse. Når jeg jobber med hundens anatomi, blir jeg opptatt av god anatomi og dårlig anatomi. Det er ikke til å komme forbi at mange rasehunder pr i dag ikke har en sunn og god anatomi.
Vi valgte engelsk Cocker Spaniel og Mellom Puddel til å reprensentere vårt grunnlag for Cockapoo. Dette fordi den Engelske Cocker Spanielen har kortere ører med mindre sjanse for ørebetennelse, mindre pelsprblematikk enn de øvrige Spanielene og mindre leppeproblemer. Dvs større utvalg av friske individer på Cocker Spaniel siden. (igjen enkelt fortalt)
Mellom puddel fordi den har mindre problemer enn Toy Puddel med patella (knær) og fordi vi ikke ønsker at hunden skulle være mindre enn en Cocker. Kongepuddel ville blitt for stor for Cocker, ellers hadde vi gjerne valgt den. Ett alternativ vi har vurdert er Kongepuddel tispe og Cocker Spaniel hann. (vi får se hva fremtiden bringer)
Her er det anatomien som bestemmer hva som er sunt for hunden.
Tankene våre går hovedsaklig til sunn avl av bærekraftige gener. Vi er ikke i gang med dette for å provsere eller bli rik, vi er seriøst engasjert i sunn avl.
Dersom du tenker at dette er noe som passer for deg og din familie, er det bare å ta kontakt og vi kan iformere deg videre om våre tanker.
Jeg forventer ikke at alle er enig med vår tanke, men vi går inn i dette fordi vi har hundens ve og vel i fokus og god kunnskap i ryggsekken om sykdom og genetikk. Derfor tør vi gjøre våre egne valg og stå på egne ben. Vi anbefaler å melde seg inn i NKK gjennom NOX-regiseret for blandingshund. Da kan man delta på allt utenom utstilling i regi av NKK. Det er også viktig å vise seriøsitet til NKK fra oss som har blandingshund.
Blandingshund har ikke lavere verdi enn en rasehund! Det er ett like levende og vitalt individ som alle andre hunder.